Pochybnosti okolo účelu vakcíny proti vtáčej chrípke vyrobenej v Maďarsku

20.10.2005 Celý región

Očkovacia látka proti vtáčej chrípke, ktorou pred troma týždňami skúšobne zaočkovali niekoľko osôb, je síce podľa vyhlásenia maďarského ministra zdravotníctv...
Očkovacia látka proti vtáčej chrípke, ktorou pred troma týždňami skúšobne zaočkovali niekoľko osôb, je síce podľa vyhlásenia maďarského ministra zdravotníctva Jenöa Rácza účinná, zatiaľ je však diskutabilné, koho vlastne chráni.

Podľa šéfa rezortu, ktorý bol jedným zo zaočkovaných dobrovoľníkov, predbežné krvné testy preukázali, že v krvi sa vytvorili protilátky. Vakcína bráni iba šíreniu vírusu vtáčej chrípky z vtákov na ľudí, proti vírusu šírenému z človeka na človeka pravdepodobne nebude účinná.
Oficiálne výsledky budú známe v piatok po preverení všetkých sto zaočkovaných.
Šéf virologického oddelenia Štátneho epidemiologického centra (OEK) György Berencsi v relácii komerčnej rozhlasovej stanice Klub Rádió povedal, že pokus so zaočkovaním slúžil iba na to, aby výrobcovia otestovali, ako bude treba vyrobiť vakcínu, ak by vypukla epidémia - na nič iné.
Hovorca vlády András Batiz na tlačovej besede už v stredu popoludní tvrdil, že vakcína ochráni tých, ktorí pracujú a žijú v blízkom kontakte s vtákmi a hydinou. Ak sa bude dať vytvoriť z tejto očkovacej látky vakcína použiteľná aj pre ľudí, potom podľa Batiza bude možné zabrániť tomu, aby sa ľudia nakazili od zvierat.
Hlavný štátny lekár László Bujdosó formuloval opatrnejšie, keď povedal, že nová vakcína je v prípade potreby určite použiteľná pre zvieratá.
Zatiaľ podľa dnešného vydania maďarského denníka Népszabadság je isté to, že testovaná technológia je funkčná, v súčasnosti sú schopní v Maďarsku vyprodukovať týždenne 500.000 vakcín, vláda na základe odporúčania Európskej únie považuje za potrebné vyrobiť 3,5 milióna kusov vakcín.
(TASR)
 

Vyberte región

mark